3 mins read

Hedef Kitle Analizi

Hedef Kitle Analizi artık ister kişisel bir markalaşmada yada ürün tedarikinde, isterseniz kurumsal bazda olsun bir mecburiyet haline geldi. Hedef kitle analizi yapılırken pazar analizinden bir kaç farklı teknik kullanılır. Burada pazar analizi hafife alınması gereken bir konu başlığı olduğu lütfen algılanması.

Hedef kitle analizinde yaş, cinsiyet, gelir seviyesi, eğitim seviyesi, yaşadığı bölge, satın alma alışkanlıklarına kadar inilebilir. Oysaki pazar analizinde olay çok farkı olarak incelenmektedir ve konu başlıklarını sizlere sunacağım.

Neden hedef kitle analizi yapılır?

Bunun tek ve etkili cevabı kaynakların doğru ve akılcı kullanımıdır. Örneğin kişisel marka çalışması yapılacak yada sanatçının yeni bir albümü piyasaya sunulacak. Burada yapılacak olan hedef kitle analizi sayesinde sosyal medya yönetimi ile ilgilenen ekip kaynakları odaklarına harcayarak daha etkili ve kesin sonuçlar alabilecekler. Bu sayede hem kaynaklar etkili kullanılacak aynı zamanda kesin sonuca odaklı bir çalışma yapılmış olacak.

Analiz konusuna değinmişken pazar analizi konusunda da satır başlıklarını vererek gerekli bilgilendirmeyi yapalım.

Pazar analizi yaparken

  • Başlıca rakiplerim kimler?
  • Potansiyel müşterilerim kimler?
  • Müşterilerimin satın alma alışkanlıkları nelerdir?
  • Hedef pazarım ne kadar büyük?
  • Müşteriler ürünüm için ne kadar ödemeye hazırlar?
  • Rakiplerimin güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? ve daha fazlası…

Pazar analizi yaparken

Hedef alınan müşteri grubunun yaş, nüfusun içinde yeterli payı olup olmadığı saptanmalıdır. Nüfusun ne kadarının kent, banliyö ya da kırsal kesimde yaşadığı belirlenmelidir. Burada önemli olan ürün/gelir seviyesi karşılaştırılmasıdır.

Pazara girecek olan ürün ya da hizmeti etkileyebilecek olan iklim ve hava değişiklikleri olup olmadığı tespit edilmelidir.

Pazar gücünü ölçmek için kullanılan yöntemlerin çeşitli avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Lerner indeksi, Rothschield indeksi, Kar oranları ve Papandreou indeksleri kullanılan başlıca temel yöntemler arasındadır.

Rakip analizi yapmak için ise bazı soruları cevaplandırmanız gerekmektedir. Örneğin; rakipleriniz kimler,  sunduğu diğer ürün ya da hizmetler neler, sektörde ne kadar süredir var, mevcut stratejileri neler, güçlü ve zayıf yanları neler, sosyal medya kanallarını nasıl yönetiyorlar, ne kadar aktifler gibi soruları çoğaltarak sorabilirsiniz.

İyi bir pazar araştırması, firmanın ürünleri veya hizmetleri için talebi ve hedef pazarda ürünlerinin ne kadar iyi bir performans göstereceğini tahmin etmesine yardım eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir